Om dyra og kjøttbehandling
Hemsedal Hjort – Hjortefarmen
Ved årsskiftet 2003/04 kjøpte vi inn hjort fra andre oppdrettere, og har i årene etter bygget opp vår egen stamme.
Dyra går i store hegn hvor de beiter på jorder og skog som er i hegna. Grønnvekstsesongen på 720 moh er ikke så lang som i lavlandet og tilleggsfôring starter i førsten av september. Foring er rundballer og løvtrær, i tillegg gis et tilskudd med vitaminer og mineraler. Dyra går ute hele året.
Alt fôr er uten antibiotikia. Vi har ikke hatt sykdom av noe slag i alle årene vi har drevet.
Bukkene blir ”gevir-kappet” før brunsten på høsten. Dette foregår ved at geviret sages av etter først å ha blitt bedøvet. Muligens høres dette merkelig ut. Grunnen er for å unngå skader fra spisse gevir i en temmelig hektisk brunst- og paringstid. Rangstigen blant bukkene er svært tydelig. Brunsten foregår etter at basten er felt av geviret. Når basten er vekk er det ikke lenger følelser eller nerver i geviret. Bukkene er derfor ikke lenger redd for gevirene sine og rangstigen skal markeres med stanging overfor de andre og spesielt de yngre bukkene. Da er det gunstig at gevirene er vekk for både de små og større dyra. Dette er en ordning vi som har hjorteavl har anledning til.
Hindene kalver i juni, og får èn kalv hver seg. Som nyfødte gjemmer mora dem i skogen der de ligger og såkalt trykker. Etter en ukes tid følger de mora ut på åpne felt. Kalvene lever ca 1,5 år til påfølgende høst før de blir slaktet. Det betyr at kjøttet vi selger hovedsakelig kommer fra unge dyr.
Hjortene er avhengig av å gjørmebade seg på varme dager. Da graver de opp en gjørmegrop og kampen om plassen er absolutt tilstede, artig skue å se hvilken nytelse det gir dem (se egen video).
Slakteri og behandling av kjøttet
Noen år før vi startet med hjorteoppdrett ble det bygd viltslakteri på gården i forbindelse med storviltjakt.
Etter pålegg fra Mattilsynet ble det gjort noen endringer og utvidinger for å få en ny godkjennelse til den nye driftsformen. Mattilsynet besiktiger dyra på beite, og kontrollerer og stempler hvert dyr etter slakt. Slakting og nedskjæring foregår på gården i godkjent anlegg. Etter mørningstid på ca 70-80 døgngrader skjæres kjøttet ned, parteres og vakumeres, og går deretter rett på fryseriet. Kjøttet pakkes i deler på ¼ og ½ dyr, dvs ca 10-14 kg og 14-22 kg pr kartong. Noen blir også splittet og solgt som stykningsdeler i løsvekt.
I tillegg har vi elg og hjort som tas i jakta. Det behandles og selges tilsvarende som hjort fra gården.